چگونه ازدستگاه اکسیژن ساز استفاده کنیم؟

شرکت زیست تجهیز دانش پویا تولیدکننده محصولات اکسیژن ساز و بای پپ

اکسیژن ساز خانگی

چگونه ازدستگاه اکسیژن ساز استفاده کنیم؟


دستگاه اکسیژن ساز یکی از دستگاه‌های اصلی کمک تنفسی برای استفاده بیماران تنفسی در خانه است. باپیشرفته‌تر شدن فناوری و ورود قطعات پزشکی به خانه‌های بیماران، نگهداری بیمار درخانه راحت‌تر شده است. این دستگاه یکی از بهترین دستگاه‌های ساخته ‌شده بدین منظور است. دستگاه سازنده اکسیژن، از فن بسیار راحت برای فراهم کردن اکسیژن مورد نیاز بیمار،استفاده می‌کند. در ادامه قصد داریم به معرفی این دستگاه بپردازیم. نحوه عملکرد دستگاهسازنده اکسیژن در ابتدای مطلب باید دقت کنید که این کالاها برخلاف کپسول‌های اکسیژن منبع درونی ندارند تا اکسیژنی اضافه به فضا تزریق نمایند بنابراین هر آنچه به شکل هوایی با طراوت داخل سیستم تنفسی کاربر خواهد شد در اصل نشات گرفته از خود هوای اطراف است. در همین موردسازوکار اکسیژن ساز بیمارستانی، خانگی و پرتابل به‌طورکلی تفاوت زیادی با دیگری ندارد.هنگامی‌که این سیستم را روشن کردید، پمپ‌های مخصوص این محصول هوای داخل اتاق را به درون خود کشیده و سپس از محفظه‌هایی که دارای پور زئولیت هستند، رد می‌کند. لازم به ذکر است که هوای اطراف ما از ۷۸% نیتروژن، ۲۱% اکسیژن و تقریباً ۱% آرگون و کربن دی‌اکسیدشکل‌ گرفته است. عبور هوا از این محفظه موجب می‌شود تا قسمت اکسیژنی ترکیب ذکرشده ازسایر اجزای هوا جدا شده و به‌ وسیله کمپرسوری که فشار آن را به تقریباً ۲۳۰ میلی‌مترجیوه می‌رساند با خلوصی بالاتر از ۹۰% درون محفظه دستگاه اکسیژن ساز نگهداری پشت فلومتر شود.

انواع دستگاه اکسیژن خانگی

این دستگاه‌ها به دو شکل اکسیژن ساز ثابت و اکسیژن ساز قابل‌حمل (پرتابل) برای کارایی‌های گوناگونی موجود هستند. • اکسیژن ساز ثابت یا به ‌اصطلاح اکسیژن ساز مخصوص منازل در ظرفیت‌های ۳ و ۵ و ۸ و ۱۰ لیتر در دقیقه تولید و عرضه می‌شوند (منظور از ۳ یا ۵ لیتر در دقیقه، بیشترین میزان حجم و فلوی ساخته ‌شده توسط دستگاه است.) که اکسیژن مورد نیاز فرد را به شکل سیستم پیوسته یا Continuous می‌سازد. •  به خاطر اینکه بیشتر اکسیژن سازهای خانگی دارای چرخ هستند جابه‌جایی آن‌ها از یک اتاق به اتاق دیگر به‌ آسانی امکان ‌پذیر است. همین ‌طور بیماران می‌توانند به‌ وسیله سوند اکسیژن‌های بلند به ‌آسانی در خانه تحرک داشته باشند. •  نوع دیگر اکسیژن ساز قابل‌ حمل یا به‌ اصطلاح اکسیژن ساز پرتابل است که برای استفاده بیماران در خارج از خانه در ظرفیت‌های ۲ و ۳ و ۵ لیتر در دقیقه ساخته و ارائه می‌شوند که بیشتر اکسیژن مورد نیاز بیماران را به شکل سیستم Impuls می‌سازد. در این سیستم از حسگرهای فشار بسیار حساس درون دستگاه استفاده‌شده است که دم و بازدم بیمار را به‌ راحتی تشخیص می‌دهند و در زمان دم اکسیژن را بیرون و در زمان بازدم آن را قطع می‌کنند این تکنیک باعث صرفه‌ جویی در مصرف انرژی دستگاه می‌شود. تفاوت این مدل دستگاه اکسیژن ساز با مدل خانگی آن در ابعاد و وزن دستگاه و همین ‌طور مجهز بودنبه باتری شارژی درونی است. در صورت وصل بودن به برق ۲۲۰ ولت شهری و یا ۱۲ ولت فندکی اتومبیل باتری شارژی درون دستگاه شارژ خواهد شد تا در هنگام نیاز، برق دستگاه را تأمین کند.

نحوه روشن کردن و استفاده از دستگاه اکسیژن ساز بدیهی است که دستگاه‌های سازنده اکسیژن هم مثل ونتیلاتور تنفسی یا تعداد زیادی از لوازم برقی به‌ وسیله مجموعه‌های مختلفی تولید می‌شوند که همین مسئله موجب می‌شود تا حجم، مدل طراحی، بازدهی، قیمت و خصوصیات شاخص آن‌ها با یکدیگر فرق داشته باشد. به همین خاطر ازآنجایی‌که نمی‌توان به نحوه روشن کردن تک‌تک آن‌ها پرداخت در ادامه به شیوه‌ای کلی که در اکسیژن سازهای مختلف به طرق متنوع خودنمایی می‌کنند، خواهیم پرداخت. در نحوه کاردستگاه برای راه‌اندازی آندر ابتدا این دستگاه را به برق متصل کرده و بعد از نواختت دکمه پاور آن منتظر سبز شدن چراغ حالت فعال آن می‌مانیم.

با روشن شدن این دستگاه بهکمک ولوم فیزیکی یا دکمه‌هایی که مقدار جریان هوای خروجی را تنظیم خواهند کرد، تعیین می‌کنیم که چه مقدار اکسیژن خالص ساخته ‌شده و هوای تجویزی پزشک با چه کم و کیفی بهبیمار منتقل شود. در قسمت تایمردستگاه اکسیژن ساز هم اغلب دو دکمه تعبیه ‌شده که زمان فعالیت این دستگاه را با فواصل۱۰ دقیقه‌ای تنظیم خواهد کرد. حال اینکه بیشینه میزان زمان فعالیت دستگاه به شکل تنظیم‌شده ۴۰ ساعت است، چنانچه روی صفر قرار گرفته باشد به شکل خودکار روشن و خاموش می‌شودو اگر هم به‌کلی تنظیم‌ نشده باشد دستگاه به شکل مستمر و بدون هیچ‌گونه قطعی به فعالیت خود ادامه می‌دهد

موارد استفاده ازدستگاه اکسیژن ساز

دستگاه سازنده اکسیژن در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:        

-برای تنظیم کردن و تصفیه نمودن گردش خون برای کودکان و بیماران مسن    

-برای جلوگیری از بالا رفتن فشارخون، مبارزه با بیماری‌های آسمی و بیماری‌های تنفسی، کم کردن خطر بیماری‌های قلبی و عروقی

 -برای خون ‌رسانی مناسب به تمام بافت‌های بدن    

-برای به وجود آمدن شفافیت در پوست      

-برای رفع استرس و تأخیر در رویه پیری        

-برای خانم‌های باردار برای سلامت سیستم عصبی کودک و کمک به رشد جنین        

-برای بالا بردن طول عمر و تقویت کردن حافظه      

-برای بازسازی ریه‌های دارای مشکل برای افراد سیگاری و بازگرداندن کارکرد نرمال به آن‌ها

نکات مهم در استفاده از دستگاه

جریانی هوایی که دستگاه اکسیژن ساز می‌تواند بسازد از 0.5 تا 5 لیتر بر دقیقه قابل تنظیم است می‌توان این جریان را بر اساس نیاز بیمار تغییر داد. دو دکمه مثبت و منفی روی این دستگاه وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان زمان فعالیت دستگاه رابیشتر یا کمتر کرد. مرطوب ساز قطعه‌ای است که برای مرطوب ‌سازی اکسیژن از آن استفاده می‌شود و از بروز مشکلات درون گلو و بینی به خاطر وجود اکسیژن خشک جلوگیری می‌کند. اگر مرطوب ساز را مورد استفاده قرار می‌دهید باید آب جوشیده نیز به کار ببرید. قسمت مرطوب ساز و لوله بینی اکسیژن را به خروجی مرطوب ساز اتصال دهید.

به کار بردن دستگاه اکسیژن برای چه افرادی توصیه می‌شود؟

اغلب برای بیماران دارای نارسایی‌های تنفسی موسوم به COPD به‌وسیله پزشک متخصص استفاده از این دستگاه توصیه می‌شود. در این بیماران سیستم تنفسی توانایی موردنیاز برای جذب اکسیژن هوا را نداشته به همین خاطر اکسیژن خالص (خلوص ۹۰ درصد) می‌تواند جذب اکسیژن را افزایش داده و مقداراکسیژن محلول در خون را بالا ببرد تا بیمار به زندگی نرمال خود ادامه دهد. .

جمع‌بندی

همان‌طور که گفتیم دستگاه اکسیژن ساز یکی از ابزارهای پزشکی ‏است که وظیفه آن کمک به تنفس بهتر، باکیفیت‌تر و مداوم به افرادی است که دچار مشکلات تنفسی هستند. ‏در حال حاضر به علت وجود بیماری‌های تنفسی متنوع، آلودگی‌های هوا، ریز گردها و بقیه مسائل، احتیاج به یک دستگاه سازنده اکسیژن خانگی یا قابل‌ حمل در تمام افراد احساس می‌شود و محدود به سن خاصی هم نمی‌شود ولی دقت کنید برای استفاده از این دستگاه بهتر ‏است تأییدیه پزشک داشته باشید.

EnglishIran